Teràpia mèdica específica per a malalties respiratòries del cavall

Els medicaments per inhalació ajuden els cavalls a minimitzar els efectes secundaris

Les vies respiratòries del cavall estan dissenyades per transportar grans quantitats d’aire des dels pulmons fins als seus pulmons. Durant l’exercici, els fluxos d’aire arriben als 65 litres per segon increïble, cosa realment sorprenent si es té en compte que el cabal d’un atleta humà és de només quatre litres per segon. Qualsevol anomalia de les vies respiratòries que obstrueixi el flux d’aire reduirà el volum i / o la taxa d’oxigen lliurat als pulmons. En l’entrenament de cavalls, fins i tot la disminució més petita del subministrament d’oxigen pot tenir efectes negatius profunds sobre el rendiment.

Malalties respiratòries i mal rendiment

La dorsiflexió suau del paladar, la condritis aritenoide, les infeccions de les vies respiratòries superiors i l’asma del cavall poden contribuir a un rendiment baix. Tot i que es tracta d’entitats clarament úniques en paper, diferenciar les malalties de les vies respiratòries superiors pot ser difícil.

El vostre veterinari pot “seleccionar” el vostre cavall per visualitzar directament l’estructura i la funció de la nasofaringe, la laringe i la tràquea i per prendre mostres de moc traqueal. També es pot realitzar un rentat pulmonar (rentat broncoalveolar o BAL) per avaluar el nombre i els tipus de cèl·lules inflamatòries a les vies respiratòries inferiors a les quals l’oscil·loscopi no pot arribar.

El tractament variarà significativament en funció de l’etiologia subjacent. Es pot indicar la cirurgia per problemes estructurals, les infeccions bacterianes poden requerir antibiòtics i agents antiinflamatoris i broncodilatadors per a l’asma equina.

Tria la teva arma

Els medicaments administrats sistèmicament poden tenir efectes secundaris greus. Els antibiòtics poden alterar el microbioma intestinal i causar diarrea, cosa que posa els cavalls en risc de desenvolupar laminitis, una inflamació que pot posar en perill la vida de les peülles dels cavalls. Els corticosteroides orals o injectables i els broncodilatadors també poden causar reaccions no desitjades, especialment amb un ús a llarg termini. Els broncodilatadors sistèmics poden causar augment de la freqüència cardíaca, agitació, sudoració excessiva i disminució de la motilitat gastrointestinal (i còlics). Els corticosteroides sistèmics poden induir laminitis o suprimir l’eix hipotàlem-hipòfisi-suprarenal, provocant una immunosupressió.

Els experts en cavalls ara donen suport a la teràpia per inhalació d’algunes malalties respiratòries. Això implica administrar fàrmacs aerosolitzats directament a les vies respiratòries per a una “teràpia pulmonar tòpica” per maximitzar el lliurament de fàrmacs al lloc objectiu tot limitant els efectes secundaris. Els medicaments per inhalació també poden tenir un començament d’acció més ràpid que els medicaments sistèmics i permetre un període de retirada més curt abans de la competició (discutiu aquest aspecte de la teràpia amb el vostre veterinari).

La mida de les partícules és important

Una de les claus per a l’èxit de la teràpia per inhalació és assegurar-se que les partícules de fàrmacs no tinguin més de cinc micròmetres de diàmetre. Les partícules de més de cinc micres no arriben a les vies respiratòries inferiors. Les partícules més grans són ineficaços, comporten costos innecessaris, retarden l’inici de teràpies adequades i fins i tot poden ser ingerides pel cavall, cosa que provoca els efectes secundaris que volíem evitar.

Flexineb® és un nebulitzador portàtil, tranquil i fàcil d’utilitzar que nebulitza els medicaments líquids mitjançant la tecnologia de malla vibrant. Els estudis demostren que fins al 71% dels medicaments nebulitzats per aquest dispositiu mèdic mesuren cinc micres o menys, cosa que significa que el medicament arriba a les vies respiratòries inferiors per obtenir el màxim efecte. Quan es va utilitzar en assajos clínics, el dispositiu Flexineb® va ser ben tolerat pels cavalls. Aquest dispositiu també es pot utilitzar amb inhaladors de dosis mesurades com fluticasona / salmeterol, budesonida o ciclesonida. El màxim benefici de Flexineb® només s’aconsegueix amb un muntatge i manteniment adequats.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*